Γιατί είναι κρίσιμα για την Εθνική μας τα ματς με Αρμενία και Φινλανδία

ELLADA

Πριν τα ματς με την Ιταλία και τη Βοσνία η εθνική μας ομάδα είχε πιάσει… πάτο. Εκτός του ότι χάσαμε με… κάτω τα χέρια από τη Φινλανδία και δεν νικήσαμε ούτε το Λιχτενστάιν βρεθήκαμε και στην 60ή θέση στα FIFA Rankings. Στην χαμηλότερη θέση δηλαδή που είχαμε ποτέ.

Με τους 1382 βαθμούς που είχαμε, ήμασταν η 33η χώρα στην UEFA και η τελική μας θέση μετά τα ματς του Νοεμβρίου θα παίξει ρόλο στην κλήρωση για την προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ.

Με την 33η θέση από τις χώρες της UEFA θα βρισκόμασταν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Μετά τα ματς, όμως, η ελπίδα επέστρεψε. Κι αυτή θα πεθάνει τελευταία στον αγώνα με τη Φινλανδία.

Πριν φτάσουμε στο συγκεκριμένο παιχνίδι και σας εξηγήσουμε πόσο σημαντικό θα είναι, έχει σημασία να αναλύσουμε τι άλλαξε στα FIFA Rankings με αυτά τα δύο ματς που δώσαμε και γιατί τελικά έχουμε ελπίδες να μπούμε στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

Τι ισχύει για τους προκριματικούς ομίλους του Μουντιάλ του 2022

Από τις 55 χώρες που ανήκουν στην UEFA, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα προκριθούν 13. Πώς θα προκύψουν οι 13; Αν κι ακόμα η UEFA δεν έχει επισημοποιήσει την προκριματική της φάση, οι 13 χώρες, που θα εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στο Κατάρ, θα προκύψουν ως εξής:

Από τους 10 προκριματικούς ομίλους οι πρώτοι θα πάρουν απευθείας το εισιτήριο για το Μουντιάλ. Τα άλλα 3 εισιτήρια θα προκύψουν από τα playoffs. Σε αυτά θα συμμετάσχουν οι δεύτερες των ομίλων και οι 2 που θα έρθουν από το Nations League. Οι 12 αυτές χώρες θα χωριστούν σε τρία γκρουπ των τεσσάρων, στα οποία θα δώσουν ημιτελικούς και τελικούς (μονά ματς) για να βγουν οι 3 νικήτριες των Final 4.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Πώς προκύπτουν τα γκρουπ δυναμικότητας; Όπως σας γράψαμε, με βάση τα FIFA Rankings. Οι ομάδες χωρίζονται σε πέντε δεκάδες, με τις τελευταίες πέντε να προστίθενται και να φτιάχνουν ομίλους των έξι χωρών και γίνεται η κλήρωση.

2

Τα σημαντικά παιχνίδια της Ελλάδας με Αρμενία και Φινλανδία

Η νίκη επί της Βοσνίας μας ανέβασε δύο θέσεις στα FIFA Rankings (θα μας ανεβάσει για να ακριβολογούμε, μιας κι ακόμα δεν είναι επίσημα αυτά). Από την 60ή θέση ανεβήκαμε στην 58η και πλέον βρισκόμαστε στην 31η θέση ανάμεσα στις χώρες της UEFA.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως βλέπετε και στον παραπάνω πίνακα, θέλουμε να κερδίσουμε μόλις μία θέση για να ανέβουμε και γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης.

Καταλαβαίνετε πως τα ματς με την Αρμενία και την Φινλανδία θα είναι σημαντικότατα αν θέλουμε να αυξήσουμε τις όποιες πιθανότητες έχουμε για να διεκδικήσουμε τουλάχιστον τη 2η θέση στον όμιλο.

Πάμε να δούμε τους βαθμούς που έχουν οι χώρες από πάνω μας, αλλά και χώρες που πιθανόν να μας περάσουν:

28η Ουγγαρία 1429

29η Σκωτία 1406

30η Φινλανδία 1395

31η Ελλάδα 1388

32η Μαυροβούνιο 1371

33η Βουλγαρία 1371

Τι ματς έχουν να δώσουν οι χώρες στα τελευταία παιχνίδια του Νοεμβρίου για τα προκριματικά του Euro 2020

Ουγγαρία: Μόνο με Ουαλία (εκτός)

Σκωτία: Κύπρος (εκτός), Καζακστάν (εντός)

Φινλανδία: Λιχτενστάιν (εντός), Ελλάδα (εκτός)

Ελλάδα: Αρμενία (εκτός), Φινλανδία (εντός)

Μαυροβούνιο: Αγγλία (εκτός), Λευκορωσία (εντός)

Βουλγαρία: Μόνο με Τσεχία (εντός)

Με βάση το πρόγραμμα και την ποδοσφαιρική λογική, την Ουγγαρία δεν μπορούμε να τη περάσουμε (και με ήττα δεν θα χάσει πολλούς βαθμούς κι έχει μόνο ένα ματς), η Σκωτία λογικά μία νίκη θα την κάνει, το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να νικήσει την Αγγλία και η Βουλγαρία με ένα μόνο ματς δεν μπορεί να μας απειλήσει.

Και καταλήγουμε στο Ελλάδα-Φινλανδία. Η διαφορά που μας χωρίζει είναι μόλις 7 βαθμοί. Με δεδομένο ότι οι Φινλανδοί θα νικήσουν το Λιχτενστάιν, εμείς θέλουμε αποκλειστικά δύο νίκες για να τους περάσουμε και να πάρουμε την θέση τους στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

Αν νικήσουμε την Αρμενία, θα πάρουμε πάνω-κάτω τους ίδιους βαθμούς με τη Φινλανδία που αναμένεται να νικήσει το Λιχτενστάιν. Οπότε οι 7 βαθμοί (στη καλύτερη να γίνουν 6) θα είναι τέτοιοι που αν νικήσουμε τους Φινλανδούς, θα τους περάσουμε. Γιατί θα πάρουμε βαθμούς εμείς και ταυτόχρονα θα χάσουν κι αυτοί.

Οι άλλες αλλαγές

Στα τελευταία ματς των προκριματικών, όμως, θα έχουμε λογικά αλλαγές και στα άλλα γκρουπ δυναμικότητας.

Ιταλοί (10οι στην UEFA) και Γερμανοί (11οι στην UEFA) έχουν διαφορά μόλις 7 βαθμών και η Ιταλία έχει τη Βοσνία εκτός και την Αρμενία εντός, την ίδια ώρα που η Γερμανία έχει την Λευκορωσία και τη Βόρεια Ιρλανδία εντός έδρας. Και φυσικά θα παίξει σημαντικό ρόλο αν η Γερμανία παραμείνει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Ρουμάνοι (17οι με 1495), Σλοβάκοι (18οι με 1493), Τούρκοι (19οι με 1490), Σέρβοι (20οι με 1485), Βορειοϊρλανδοί (21οι με 1483), Ιρλανδοί (22οι με 1480) και Ρώσοι (23οι με 1474) έχουν διαφορά 21 βαθμών. Δεδομένα, λοιπόν, θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο 2ο και 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

* Tα επίσημα FIFA Rankings θα ανακοινωθούν στις 24 Οκτωβρίου, ενώ η κλήρωση και τα γκρουπ δυναμικότητας θα «κλειδώσουν» στις 28 Νοεμβρίου και τα τελευταία FIFA Rankings πριν την κλήρωση των προκριματικών ομίλων.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: filathlos.grval m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Ορθοπεδική Μέριμνα - Δημα Φλωρενια & Σια ΕΕ
Νίκος Τριανταφύλλου
RATECH - Τεχνικό Γραφείο Αναλκυστήρων
Tzimas Home Accessories

VIDEOS