Oι μάρκες αυτοκινήτων που ανακοίνωσαν τις περισσότερες ανακλήσεις οχημάτων το 2022

Oι μάρκες αυτοκινήτων που ανακοίνωσαν τις περισσότερες ανακλήσεις οχημάτων το 2022
Πέρυσι ανακλήθηκαν στην Ευρώπη 209 μοντέλα, τα οποία προέρχονται από 37 διαφορετικούς αυτοκινητοκατασκευαστές.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης από το σύστημα άμεσης προειδοποίησης Rapex (Rapid Exchange of Information System). To Rapid αποτελεί έναν μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ 31 ευρωπαϊκών κρατών και της Κομισιόν σχετικά με προϊόντα –εκτός τροφίμων-, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Οι πληροφορίες προέρχονται συχνά από τους ίδιους τους κατασκευαστές ή διακινητές οχημάτων, που οργανώνουν εθελοντικές ανακλήσεις ελαττωματικών προϊόντων τους, ειδοποιούν τις αρμόδιες Αρχές σε εθνικό επίπεδο και οι τελευταίες ε ενημερώνουν την ΕΕ.

Yποχρεωτική ενημέρωση για λόγους ασφαλείας και υγείας

Όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία ή την ασφάλεια των καταναλωτών, τότε είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των Αρχών και η δημόσια κοινοποίηση της ανάκλησης, η οποία πραγματοποιείται δωρεάν και περιλαμβάνει οχήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, περίπου ένας στους τέσσερις κατόχους οχημάτων για τα οποία προβλέπεται ανάκληση στα συνεργεία, δεν συμμετέχει σε αυτές τις ενέργειες.

Να σημειώσουμε ότι τα υπόλοιπα προβλήματα, που δεν επηρεάζουν την ασφάλεια και την υγεία των επιβατών ενός οχήματος, διευθετούνται συνήθως χωρίς επίσημες ανακοινώσεις είτε στο πλαίσιο αναβάθμισης του συγκεκριμένου μοντέλου είτε –σιωπηρά- κατά την επίσκεψή του στο συνεργείο για σέρβις ή για κάποια άλλη επισκευή. Το ευχάριστο είναι πάντως, ότι ο αριθμός των ανακλήσεων οχημάτων για επικίνδυνες αστοχίες ήταν το 2022 μικρότερος από ό,τι το 2021 και το 2020.

Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τις 10 μάρκες αυτοκινήτων, που έκαναν πέρυσι τις περισσότερες πανευρωπαϊκές ανακλήσεις οχημάτων, με τη διευκρίνιση ότι στο συγκεκριμένο Top 10 περιλαμβάνονται φυσικά εταιρείες μαζικής παραγωγής με μεγάλη γκάμα μοντέλων, άρα και με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιου ελαττώματος. Από την άλλη πλευρά, οι μάρκες που δεν πραγματοποίησαν το 2022 καμία ανάκληση είναι οι Alfa Romeo, Alpina, Cadillac, Chevrolet, Infiniti, Smart, SsangYong, Subaru και έχουν μία μικρή γκάμα μοντέλων, περιορισμένες πωλήσεις, ενώ κάποιες –όπως π.χ. oι Chevrolet, Cadillac, Infiniti- έχουν αποσυρθεί από την Ευρώπη και ο ολιγάριθμος στόλος τους απαρτίζεται από παλαιότερα αυτοκίνητα.

Οι 10 μάρκες με τις περισσότερες ανακλήσεις το 2022

anakliseis autokinita

Ποια μοντέλα ανακλήθηκαν

Η Mercedes ήταν το 2022 με διαφορά η μάρκα με τις περισσότερες ανακλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη. Η εταιρεία με σήμα το αστέρι κάλεσε για επανέλεγχο και αποκατάσταση στα συνεργεία μοντέλα διαφόρων ηλικιών από τις σειρές A-Class, B-Class, C-Class, E-Class, S-Class, CLA, GLA, GLB, GLC, GLE, GLS, όπως επίσης παρτίδες των ηλεκτρικών μοντέλων EQB, EQC, EQE, EQS, των σπορ εκδόσεων CLS, AMG GT και τζιπ της σειράς G-Class. Η ανάκληση πολλών διαφορετικών μοντέλων της ίδιας εταιρείας ή κάποιας θυγατρικής της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη χρήση πλήθους κοινών εξαρτημάτων για εξοικονόμηση κόστους. Όταν λοιπόν αποδειχθεί ένα τέτοιο εξάρτημα ελαττωματικό, τότε «παίρνει η μπάλα» πολλά μοντέλα.

Από την Peugeot ανακλήθηκαν πέρυσι μοντέλα των σειρών 208, 2008, 301, 308, 3008, 508, 5008, Εxpert, Rifter, Traveller, ενώ η Volkswagen κάλεσε στα συνεργεία παρτίδες των Arteon, Caddy, Crafter, Fox, Golf, Passat, Polo, T-Roc, Tiguan, Touran, Multivan και Τ7.

Θα ήταν ωστόσο άδικο, αν συμπεραίναμε από τον μεγάλο αριθμό των ανακλήσεων, ότι τα σημερινά αυτοκίνητα είναι πιο «ζημιάρικα» από τα παλαιότερα. Αυτό δεν ισχύει, απλά η ραγδαία εξέλιξη των σύγχρονων αυτοκινήτων και ο εφοδιασμός τους με πολλά προηγμένα συστήματα (ηλεκτρονικά, συνδεσιμότητας, κλπ.), πολλαπλασίασε τον αριθμός των εξαρτημάτων τους, καθένα από τα οποία αποτελεί όμως και μία εν δυνάμει πηγή βλάβης. Υπάρχει λοιπόν ένα ευρύ φάσμα αστοχιών και ελαττωματικών λειτουργιών, οι οποίες κατηγοριοποιούνται από τους ειδικούς αναλυτές σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί.

Οι 10 πιο συνηθισμένες αιτίες ανάκλησης

anakliseis autokinita2ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: ieidiseis.gr


Powered by Preisvergleich


VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ ΑΕ - Ηπειρωτική Κατασκευαστική Α.Ε.
RATECH - Τεχνικό Γραφείο Αναλκυστήρων
Carbon Off - Ιωάννινα