Δημήτρης Μαρκόπουλος: Να το ξανασκεφτούμε

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Να το ξανασκεφτούμε
Κακά τα ψέματα: όσο πιο πολύ προχωρούσε η άμεση δημοκρατία, άλλο τόσο δυνάμωνε η δύναμη του εκλεγμένου αρχηγού.

Ήταν το 2004, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου προσέδωσε μια αίσθηση «προκριματικών εκλογών α λα ΗΠΑ» στο τότε πολιτικό σκηνικό. Η εισαγωγή αυτής της νέας για την πατρίδα μας - αλλά πολύ παλιάς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- πρακτικής στο ΠΑΣΟΚ χαιρετίστηκε ως μεγάλη καινοτομία, με αποτέλεσμα και η ΝΔ το 2009 να την υιοθετήσει. Το αμεσοδημοκρατικό τσουνάμι της εκλογής αρχηγών κομμάτων που προέκυψε παρέσυρε στο διάβα του τα πάντα. Κομματικές δομές συντρίφθηκαν υπό το μεγάλο ενδιαφέρον πολιτών, ΜΜΕ και sociamediaλογούντων.

Σε κάθε περίπτωση, η ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση αποτελούσε το πολιτικό ISO που πιστοποιούσε την αρχηγική στροφή των κομμάτων κι άφηνε ελάχιστα έως ανύπαρκτα περιθώρια στις κομματικές νομενκλατούρες. Κακά τα ψέματα: όσο πιο πολύ προχωρούσε η άμεση δημοκρατία, άλλο τόσο δυνάμωνε η δύναμη του εκλεγμένου αρχηγού.

Με αυτά κι άλλα όμως, υποχώρησε η αρχηγική λογοδοσία έναντι των δομών του κόμματος καθώς χάθηκαν τα checks and balances, οι ασφαλιστικές δικλίδες δηλαδή που οφείλουν να υπάρχουν εντός των κομματικών δομών κι οργάνων. Παράλληλα η πολιτική ισχύς μετατοπίστηκε από τα στελέχη των κομμάτων στους ψηφοφόρους που σαφώς κινητοποιούνται για την τύχη των κομμάτων τους, όμως πολλοί εξ αυτών έχουν περιστασιακό ενδιαφέρον. Κάπως έτσι διαπιστώνουμε το εξής φαινόμενο. Να ψηφίζουν στις κομματικές διαδικασίες χιλιάδες πολίτες, όμως στα συνέδρια με το ζόρι να υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι. Με αυτόν τον τρόπο η άμεση δημοκρατία εξαντλείται στην ημέρα των εσωκομματικών διαδικασιών ανάδειξης νέων αρχηγών.

Για να πάμε παραπέρα τη συλλογιστική, θα παραθέσω κι ένα ακόμα – επικίνδυνο κατά τη γνώμη μου – φαινόμενο. Σε σειρά εσωκομματικών εκλογών ανάδειξης ηγεσίας, παρακολουθήσαμε προσπάθειες παρέμβασης εξωγενών ως προς τα κόμματα παραγόντων. Ανθρώπων που αν και ανήκαν σε άλλες παρατάξεις, προέτρεπαν κόσμο να στηρίξει τη μία ή την άλλη υποψηφιότητα.

Όπως επίσης και το φαινόμενο οικονομικά ή διεθνή κέντρα να ορέγονται παρεμβάσεις εντός των κομμάτων.

Η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη λοιπόν νομοτελειακά πηγαίνει την υπόθεση ανάδειξης αρχηγών από τη βάση σε νέα κατεύθυνση. Ένας άνθρωπος από το πουθενά, ένας άγνωστος για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζουν ακόμα κι αυτοί που φανατικά τον στήριξαν ή τον εισηγήθηκαν, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ανέλαβε τις τύχες του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα. Χωρίς πολιτικότητα, με όρους life style, επιβλήθηκε ελέω της λαϊκής βούλησης. Ο ίδιος είναι σε προφανή αναντιστοιχία με το κόμμα που κλήθηκε την περασμένη Κυριακή να ηγηθεί. Είναι σαφές πως αποτελεί ξένο σώμα σε ξένο κόμμα.

Το φαινόμενο όμως αυτό οφείλει να μας προβληματίσει. Να τροφοδοτήσει τον δημόσιο διάλογο για το τί τύπου κόμματα θέλουμε. Το να επικαλούμαστε τις 150, 280 ή 450 χιλιάδες των ψηφοφόρων - μελών μας είναι εύκολο. Το ζήτημα όμως είναι πόσα από αυτά τα μέλη είναι και κατόπιν της εκλογικής διαδικασίας ενεργά. Το να μιλάμε για μεγάλες δημοκρατικές νίκες είναι ωραίο. Τί να τις κάνουμε όμως αυτές όταν οι ψηφοφόροι αυτοί χάνονται και αδρανοποιούνται; Όταν οι ίδιοι που ψηφίζουν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ, αύριο θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα στις εθνικές εκλογές;

Μήπως έχει έλθει η ώρα να το ξανασκεφτούμε συνολικά ή τουλάχιστον αν δεν μπορέσει αυτό να γίνει, καθώς μάθαμε αμεσοδημοκρατικά, να θωρακίσουμε αυτές τις διαδικασίες με παράλληλα κομματικά μητρώα στελεχών που θα επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να μην υπάρχουν ψηφοφόροι - γυρολόγοι, με ευκαιριακές διαθέσεις; Μεταφερόμενα σώματα παρέμβασης εντός των κομμάτων δηλαδή.

Η ευθύνη να είσαι μέλος ενός πολιτικού φορέα κι όχι κάποιος ευκαιριακός υποστηρικτής είναι μεγάλη. Δεν πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ελαφρότητα.

(Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι Δημοσιογράφος, Βουλευτής Β΄ Πειραιώς της ΝΔ)

  • Εμφανίσεις: 2

Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Το προσφυγικό και τα εργατικά χέρια

Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Το προσφυγικό και τα εργατικά χέρια
Δυστυχώς η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δεν έχει φροντίσει να έχει μια εθνική μεταναστευτική πολιτική και επιλέγει να παρεμβαίνει εφόσον προκύψει ανάγκη ή κρίση.

Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού  μετανάστευσης και ασύλου μιλάει όλο και συχνότερα για νόμιμες οδούς μετανάστευσης, αλλά και τη νομιμοποίηση εργατών γης χωρίς χαρτιά που ήδη βρίσκονται στην χώρα για την κάλυψη κενών, κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Προφανώς δεν άλλαξε πολιτική στάση η κυβέρνηση, μέλη της οποίας έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι δεν χρειαζόμαστε μετανάστες, απλά η πραγματικότητα και ο ρεαλισμός που συνεπάγεται επικράτησαν. 

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού η οποία τα τελευταία χρόνια έγινε εξαιρετικά εμφανής είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία αφού επηρεάζει κρίσιμους τομείς.

Δυστυχώς η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δεν έχει φροντίσει να έχει μια εθνική μεταναστευτική πολιτική και επιλέγει να παρεμβαίνει εφόσον προκύψει ανάγκη ή κρίση. Η ανάγκη λοιπόν για εργατικό δυναμικό οδηγεί τις ελληνικές κυβερνήσεις να ψάξουν λύσεις για την ενίσχυση του. Οι διμερείς συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν σε  ανθρώπους να έρθουν στη χώρα για να εργαστούν νόμιμα αλλά χωρίς άλλα δικαιώματα (πχ οικογενειακή επανένωση) δεν είναι αποτελεσματικές.

Επιπλέον αυτό δεν είναι μεταναστευτική πολιτική, αλλά, κυρίως, μια εργασιακή ρύθμιση.

Επειδή οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, και άλλες χώρες παίρνουν αντίστοιχα μέτρα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τα μέτρα αυτά βασίζονται σε μια πιο ενταξιακή λογική, δηλαδή προσφέρονται δυνατότητες νόμιμης μακράς διαμονής. Βασικά όποιος θέλει
να δουλέψει παίρνει μια «κανονική» άδεια διαμονής με όλα τα δικαιώματα. Προσθέστε σε αυτό και ότι παρέχεται, ανάλογα με την εθνική νομοθεσία, πρόσβαση στην πολιτογράφηση. Κάποιες χώρες μειώνουν τα χρόνια για την πρόσβαση στην πολιτογράφηση για να δώσουν επιπλέον κίνητρα σε μια λογική ανταγωνισμού.

Επειδή η επιλογή των διμερών συμφωνιών αποτυγχάνει ακριβώς επειδή η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται σε αυτό τον «ανταγωνισμό», απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα. Η κυβέρνηση ανοίγει λοιπόν τη συζήτηση για τη νομιμοποίηση εργατών χωρίς χαρτιά που είναι ήδη στην Ελλάδα στη «μαύρη αγορά».

Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου ώστε να διαπιστώσουμε ποια προσέγγιση θα επιλέξει η κυβέρνηση: εργασιακή ή πιο ενταξιακή.

Όλα αυτά φυσικά δεν είναι άσχετα με την συζήτηση για το προσφυγικό, την αύξηση των ροών, την φύλαξη των συνόρων και την ανάγκη για μια νέα συμφωνία με την Τουρκία. Η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού οδηγεί της ΕΕ και τα κράτη μέλη σε αναποτελεσματικές λύσεις. Το παράδειγμα της αποτυχίας της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας είναι πολύ ενδεικτικό για το πως έγινε η διαχείριση «κρίσης του 2015. Επειδή τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι ροές πάλι αυξάνονται, η επιλογή είναι να ξανακάνουμε το ίδιο με την μορφή μιας νέας συμφωνίας με την Τουρκία. Αναμένουμε να δούμε το περιεχόμενο ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Η ανθρώπινη κινητικότητα είτε υπό την οπτική της μετανάστευσης είτε του προσφυγικού είναι ένα ζήτημα που διαχειριστικά απαιτεί σχεδιασμό, αξιολόγηση και χρόνο. Εάν δεν υπάρχουν αυτά τότε γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης με αρνητικές συνέπειες σε επίπεδο κοινωνικής αντίδρασης και εκλογικών αποτελεσμάτων.

(Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες)

  • Εμφανίσεις: 2

Ώρες κοινής ησυχίας: Ποιες απαγορεύσεις θα ισχύσουν και μέχρι πότε

Μέχρι τις 31 Μαρτίου, θα είναι σε ισχύ το χειμερινό ωράριο για τις ώρες κοινής ησυχίας, το οποίο ξεκινά επισήμως την 1η Οκτωβρίου.

Περισσότερα...


ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: CNN.gr


  • Εμφανίσεις: 38

Μεταναστευτικό: Εντολή να κατέβει ο στρατός - Εκτός ελέγχου η βία στη Σουηδία

Μεταναστευτικό: Εντολή να κατέβει ο στρατός - Εκτός ελέγχου η βία στη Σουηδία
Πράσινο φως από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας. Πρωτοφανές κύμα εγκληματικότας.

Δώδεκα νεκροί, βομβιστικές επιθέσεις και τεράστιο κύμα βίας στη Σουηδία φέρνει τον στρατό στους δρόμους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι κάλεσε τον επικεφαλής του στρατού για να συζητήσει πώς οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας που έχει συγκλονίσει τη χώρα με σχεδόν καθημερινούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις.

{https://twitter.com/Deb_App/status/1707508764625031345}

Ήδη 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και αθώων πολιτών.

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον να αναφέρει ότι «η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».

Σημειώνεται ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 3 άτομα σε ξεχωριστές επιθέσεις με ύποπτους συνδέσμους με εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες συχνά στρατολογούν εφήβους σε κοινωνικά μειονεκτικές γειτονιές μεταναστών για να πραγματοποιήσουν χτυπήματα.

{https://twitter.com/DrLoupis/status/1707482018899013942}

Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τη χώρα λιγότερο ασφαλή, ενώ ο Κρίστερσον έριξε την ευθύνη στις «ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές και την αποτυχημένη ένταξη» υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η Σουηδία ξεχώριζε εδώ και καιρό στην Ευρώπη μαζί με τη Γερμανία για τις φιλελεύθερες πολιτικές μετανάστευσης και την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έκτοτε, η Σουηδία έχει περιορίσει δραστικά τα επίπεδα μετανάστευσης, επικαλούμενη την αύξηση των επιπέδων εγκληματικότητας και άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Ο Kristersson είπε ότι συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Eric Adams την περασμένη εβδομάδα για να μάθει από τις προσπάθειες της πόλης για την καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων επιτήρησης και των συστημάτων ανίχνευσης όπλων.

  • Εμφανίσεις: 89

Πήρε φόρα η Ατλέτικο και αγγίζει τετράδα

Πήρε φόρα η Ατλέτικο και αγγίζει τετράδα 29/09/2023
Πήρε φόρα η Ατλέτικο και αγγίζει τετράδα

Η Οσασούνα κυριάρχησε, όμως η Ατλέτικο είχε την ουσία και με τη νίκη 2-0 στην Παμπλόνα άρχισε να κερδίζει θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα της La Liga έπειτα από 7 αγωνιστικές κι έχοντας αγώνα λιγότερο.

Οι Βάσκοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα, όμως ο Αντουάν Γκριεζμάν έπειτα από διπλή ευκαιρία των "ροχιμπλάνκος" άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Οι παίκτες του Χαγκόμπα Αρασάτε συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και έψαξαν το γκολ της ισοφάρισης και παραλίγο να το βρουν στο 2ο μέρος.

Ο Νταβίδ Γκαρθία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα από κοντά έπειτα από κόρνερ και κακή έξοδο του Γιαν Όμπλακ, όμως το γκολ δεν μέτρησε. Ο Χοσέ Χιμένες έσπρωξε έναν αντίπαλο πάνω στον Αξέλ Βίτσελ και ο διαιτητής... ανακάλυψε επιθετικό φάουλ, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στους γηπεδούχους, με τον Αρασάτε να αποβάλλεται.

Λίγο αργότερα, ο Ροντρίγκο Ρικέλμε που είχε περάσει αλλαγή σκόραρε με τη μοναδικόή μέχρι τότε τελική της Ατλέτικο στο 2ο μέρος, "κλειδώνοντας" τη νίκη. Η ένταση οδήγησε σε καυγά και αποβολές του Άλβαρο Μοράτα και Εσεκιέλ Άβιλα στο 85' και εν τέλει οι Μαδριλένοι πήραν τους τρεις βαθμούς παρότι είχαν μόλις πέντε τελικές.

Η αναμέτρηση περιελάμβανε και ελληνικό χρώμα, με τον 20χρονο τερματοφύλακα Δημήτρη Σταματάκο να κάθεται στον πάγκο της Οσασούνα και τον 23χρονο επιθετικό μέσο Ιωάννη Κωστή στον πάγκο της Ατλέτικο.

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής

Σεβίλλη - Αλμερία 5-1 (7' Εν Νεσιρί, 8' Λουκεμπάκιο, 38' Σούσο, 51' Λαμέλα, 90+3' Σάλας / 71' πέν. Σουάρες)

Μαγιόρκα - Μπαρτσελόνα 2-2 (8' Μουρίτσι, 45+3' Πρατς / 41' Ραφίνια, 75' Φερμίν)

Αθλέτικ - Χετάφε 2-2 (6' Γιούρι, 62' Ι. Γουίλιαμς / 51' Άλβαρες, 83' Λατάσα)

Βιγιαρεάλ - Ζιρόνα 1-2 (49' πέν. Παρέχο / 56' Ντόβμπικ, 61' Γκαρία)

Ρεάλ - Λας Πάλμας 2-0 (45+3' Ντίαθ, 54' Χοσέλου)

Κάντιθ - Ράγιο Βαγεκάνο 0-0

Βαλένθια - Ρεάλ Σοσιεδάδ 0-1 (32' Φερνάντεθ)

Γρανάδα - Μπέτις 1-1 (67' Μπογέ / 51' Ντιαό)

Θέλτα - Αλαβές 1-1 (35' αυτ. Μαρίν / 73' Σάμου)

Οσασούνα - Ατλέτικο 0-2 (20' Γκριεζμάν, 81' Ρικέλμε)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ: filathlos.gr


  • Εμφανίσεις: 83

VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

ΕΠΙΠΛΑ ΑΦΟΙ ΤΑΣΣΟΥ
Ασφάλειες Γεωργιάδης - HG Brokers SA
Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
ACS ...σημαίνει courier
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline